
Porto Larga is die naam van die klein restaurantjie waar ek die vark gevind het. Daar is 'n paar tafeltjies, maar meeste van die locals sit by die kroeg. Ek ook. Soos in meeste van die restaurante waar ek geeet het in Portugal, vind die (meestal manlike) clientele dit duidelik effe vreemd om 'n vrou te sien wat alleen eet, en duidelik op haar eie reis. Terwyl ek wag vir my sandes de leitão (broodjie met geroosterde vark), is daar 'n reeks mans wat inkom, vinnig iets drink, en dan weer oppad is. Sommiges drink 'n bica, die Portugese espresso, ander 'n glasie sjampanje, of vermoet. Niemand bly langer as tien minute sit nie. Almal, blyk dit, ken die eienaar. Ons gesels ook, in my uiters, uiters gebroke Portugees, en sy paar woorde Engels. Van waar kom ek, vra hy. Suid-Afrika, sê ek. Bafana Bafana, sê hy. Ja, sê ek. En Nelson Mandela. Ja, Nelson Mandela, sê hy.
Die toebroodjie arriveer. Dit is vol van die mees sappige, delectable vark wat ek nog ooit geëet het. Die eienaar bedien dit saam met 'n glasie van die vark se pansappe, wat jy op jou broodjie smeer soos wat jy aangaan. Ek maak my hele glasie leeg. Die locals is beindruk. Stukkies van die crackling is net vetterig genoeg om jou 'n halwe vark te wil laat verorber, ek hou duidelik daarvan so die eienaar gryp skielik sommer nog 'n handvol en sit dit op my bord. Een van die streke wat my oupa, al lankal saliger, altyd uitgehaal het. Skielik net nog kos op jou bord geskep, om seker te maak jy eet genoeg.
Na die vark het ek gaan sit by in 'n ou kerk wat nou omskep is in 'n restaurant. Jy koop 'n glas wyn, en luister na die fado, laat in die nag. Coimbra fado vereis dat dit deur mans gesing word, en dat alle sangers en musikante die drag van die universiteit dra, insluitend die skouermantels. Die groep mans daardie aand was almal ouer as sewentig, en een van hul, tot my ontsteltenis, die absolute ewebeeld van Jan Rabie. Dalk is dit my ideale weergawe van 'n parallele univers: sandes de leitão net waar jy kyk, en Jan Rabie alive and well, nou 'n fado sanger in Coimbra.
0 comments:
Post a Comment