Feb 11, 2013

prei confit

Dit is 'n stil dag. J is steeds in Engeland vir werk, en ek maak prei confit. Die preie kom van die plaas van 'n Russiese tannie en haar Afrikaanse man wat met hoenders boer buite Warmbad en die eiers by die Boeremark verkoop. Soms lê ek en J in die bed voor ons aan die slaap raak en wonder of die tannie dalk 'n mail-order bruid was, tien of twintig jaar terug. Nie een van ons het die moed om haar te vra nie.

Die prei confit braai stadig in botter en sout vir omtrent 'n uur, terwyl ek die huis skoon maak. Dit is die eerste keer wat ek ons eerste (!) Le Creuset pot gebruik, 'n Kersgeskenk van J se ouma wat nie meer vreeslik gesond is nie. Sy wou vir Kersfees iets vir elke kleinkind gee wat hul vir baie jare sou kon gebruik, en het besluit op Le Creuset potte. Elke kleinkind kon een uitkies. Ek verstaan haar sentiment – ek imagine hoe ons oor dertig jaar steeds kos maak in hierdie pot, hoe die kinders groot word met dit as deel van die algemene kombuis mise-en-scène, soos die broodmes wat my ouers op hul troudag gekry het en waarmee elke sny brood van my kleintyd gesny is.

Ek moet nog finaal besluit wat met die confit gaan gebeur – dalk 'n Belgiese tert met bokmelkkaas en prei, of een met suurlemoen, feta en prei. Maar nou is daar eers nog 'n vloer wat gevee moet word.

0 comments: