Aug 12, 2012

trauma, memory, food


Understood as an attempt to explain the experience of war trauma, Freud's difficult thought provides a deeply disturbing insight into the enigmatic relation between trauma and survival: the fact that, for those who undergo trauma, it is not only the moment of the event, but of the passing out of it that is traumatic; that survival itself, in other words, can be a crisis.
                                               (Cathy Caruth, Trauma: Explorations in Memory)
Soms dink ek terug aan die paar weke na my eerste kaping, en probeer detail rondom daardie tyd onthou.  Meeste van dit is vaag.  Ek onthou hoe ek gesukkel het om aan die slaap te raak vir 'n ruk, hoe J langs my sou sit en wag tot ek aan die slaap raak (die dae voor daar enige soenery was, alles nog streng platonies).  Hoe ek iewers besef het die kapers het my huissleutels en my adres en kan dus maklik by die woonstel instap.  Hoe ek vir lang rukkie nie regtig uit die woonstel sou gaan behalwe vir my klasse nie, en hoe ek konstant net vir almal wou kos maak.  Heeltyd.  Ek kon nie genoeg monde vind vir al die kos wat ek wou maak nie.  Op 'n stadium het ek oorweeg om borde af te stuur na die dun prostitute wat onder in die straat staan en met wie ons so bekend raak, totdat ek besef het dat elke agter nie-geweldadige prostituut is 'n geweldadige pimp, 'n komplikasie waarvoor ek nie lus was nie. 

Maar meer nog as dit onthou ek die kos wat J vir my gemaak het daardie paar weke, die eerste keer in my lewe dat die rol omgeruil is in my lewe, waar iemand spesifiek vir my probeer voed.  Lamsvleis in die oond, 'n goulash met paprika wat hy van Hongarye gebring het.  Calamari met vreeslik baie suurlemoen.  Tandoori hoender, varsgebakte naan, slakke met ontsettend baie knoffel.  Meer as enige iets anders wat my uit daardie periode gehelp het, was hierdie etes, was die amper maternal care van die man wat elke aand met 'n bottel wyn by my voordeur opgedaag het.

Ns: Die foto hierbo dateer uit daai eerste paar weke, wat J geneem het van my (baie deurmekaar) tafel, kompleet met 'n bak vol blink paaseiers ('n storie vir 'n ander dag). 

1 comments:

Unknown said...

Dank vader vir J.