Oct 22, 2010

kürtoskalács

Yet another of my Hungarian delights.  We first encountered it a few years ago at a Christmas market in Budapest.  My sister coveted it all week long, so on the last night, we bought one.  The photo showed her with an epic smile - even I was impressed.    The photos below date from 2009, from the hill that overlooks Egér.

A ribbon of yeasty dough, slightly sweetened, is wrapped around a tapered wooden cylinder.  If it's traditional, they will cook it over a bed of red-grey coals, but many places just use a gas flame or electric now.  Halfway through cooking it is rolled in a tray of flavoured sugar  -  I chose cinnamon, but walnut and vanilla were on offer too.  The sweetened roll is returned to the heat, to allow the sugar to just start to caramelise.   A sharp knock releases it from its support.

Imagine a private, hand-held chimney, one that emits a sweet pastry steam.

6 comments:

Marisa said...

Dit lyk soos 'n toring op 'n feetjieland kasteel! Miskien iets wat die heks van Hansie & Grietjie sou geniet?

Anairam said...

Okay, all good & well, but are you going to tell us how to pronounce it? (PS Ek wil nou nie dat my onderrok of my ouderdom uithang nie, maar dit lyk vir my net soos 'n sweet version van die stokbrode wat ons in die Voortrekkers in 1968 gemaak het. Ek het die Voortrekkers kort daarna gedump, so vergewe my asseblief my baie un-PC herinnering ...

Marie said...

Jislaaik.

arcadia said...

Sug, nou's ek lus vir stokbrood.

En ek second - hoe spreek mens dit uit?

jvdh said...

M - Dit roep definitief sprokies op.

A&A- Moet my nie as 'n verwysing gebruik nie, maar kier-to-shka-latsh, met die klem op die eerste lettergreep, behoort jou daar te kry. En stokbrood is nie 'n sonde nie (maar ek het dit dalk in 'n minder indoktrinerende omgewing ervaar?)

M - En dan eet mens dit deur die deeg stukkie vir stukkie af te skeur...

Jeanne said...

Now there's an idea...!! Looks fantastic and marginalyl less unhealthy than, say, churros!! ;-)